+90 530 964 95 82
birkan@birkanakbulut.com

Coumadin / Warfmadin Kullanım Kılavuzu

Coumadin / Warfmadin Kullanım Kılavuzu

Pıhtı önler ilaçlar, kanınızın daha uzun sürede pıhtılaşmasını sağlayarak damarlarınızın içinde zararlı pıhtıların oluşmasını ve eğer varsa bu pıhtının büyümesini engeller. Ülkemizde bu amaçla kullanılan ilaç Coumadin olarak bilinmektedir. Eczanelerde 5 ve 10 mg tablet olarak bulunur. İlacın ne zaman ve hangi dozda kullanılacağına doktorunuz karar verecektir.

Türkiye piyasasında halen iki çeşit marka bulunmaktadır:

 

Coumadin veya Warfmadin İsimli Pıhtı Önler İlacımızı Kullanırken Nelere Özen Göstereceğiz?

    • Coumadin ağızdan günde tek doz olarak alınır.

    • İlacı her gün aynı saatte almak önemlidir.

    • Akşam saatlerinde alınması daha uygundur.

    • Aç yada tok olarak alınabilir.

    • Bir bardak su ile alınmalıdır.

    • Genellikle her gün 5 mg (1 tablet) olarak başlanır. Nasıl başlanacağına ve hangi dozda devam edileceğine doktorunuz karar verir.

    • İlaca başlamadan önce normal INR değerleri belirlenir. Bazı durumlarda istenen INR değerine ulaşıncaya kadar damardan bir ilaç da verilmesi gerekebilir.

    • Eğer biz dozu almayı unutursanız veya yanlışlıkla hatalı dozda ilaç kullanırsanız bunu not ediniz. Ertesi gün ilacı normal dozda kullanmaya devam ediniz ve asla iki doz birden almayınız. Eğer yanlış aldığınız doz normal aldığınız dozdan daha fazla miktarda ise doktorunuzla mutlaka görüşünüz.

Coumadin veya Warfmadin Kullanırken İzlem Gereklidir !

1. Doktorunuz sizi izlerken INR testi yaptıracaktır. Bu test kanınızın ne kadar sürede pıhtılaştığını ölçer. Kanın normal INR değeri yaklaşık olarak 1′ dir.

    1. Kullanmanız gereken ilaç dozu INR testinize göre belirlenir.

    1. Doktorunuz söylemeden ilacı bırakmayın ve dozunda bir değişiklik yapmayın.

    1. Her zaman tedbirli olun ve en az 1-2 haftalık ilacınız kaldığında ilacınızı yeniden yazdırın.

Coumadin veya Warfmadin Kullanırken Neler Yapmalıyım – Neler Yapmamalıyım?

    1. Coumadin kullanırken egzersiz yapılmasında bir sakınca var mı?

    • Kanama olan; boks ve karate gibi etkinliklerin yapılması sakıncalıdır.

    • Kanama riski olmayan etkinliklerin yapılmasında bir sakınca yoktur.

2. Coumadin veya Warfmadin kullanırken diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

    • Yumuşak bir fırça ile nazikçe fırçalanmalıdır. Sert darbeler diş eti kanamasına yol açar. Dişi ipi kullanımında da nazik olunmalıdır.

    • Eğer kendiliğinden diş eti kanamaları oluyorsa, bu durum coumadin dozunun fazla olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuza haber veriniz.

    • Diş tedavisi yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza coumadin kullandığınızı söyleyiniz. Coumadin kullanırken diş çekimi ya da kanamaya neden olacak bir işlem yapılacaksa, dozun tekrar ayarlanması gerekebilir.

Coumadin veya Warfmadin’in Bazı İstenmeyen Etkileri Ne Olabilir?

1. Pıhtı önler ilaçların en önemli yan etkisi kanamadır. Eğer aşağıdakilerin herhangi biri ile karşılaşırsanız tıbbi bakıma başvurunuzve hızla INR değerinizi ölçtürünüz.

    • Uzamış burun kanamaları (10 dakikadan uzun)

    • Kusma ile birlikte kan görülmesi

    • Tükürükte kan

    • İdrar yada dışkıda kan

    • Siyah renkte dışkılama

    • Şiddetli veya kendiliğinden diş eti kanaması,

    • Olağan dışı baş ağrıları

    • Adet kanamalarında olağan dışı artma

    • Vücudunuzun herhangi bir yerinde nedensiz morluklar gelişmesi

2. Ciltte kaşıntı ve döküntü, karın krampları gibi yan etkileri de olabilir. İlaca bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir etkiyle karşılaşırsanız doktorunuza danışınız.

Dikkat Etmeniz Gerekenler!

    1. Herhangi bir yerinizi kesmeniz durumunda temiz ve kuru bir bez ile bu bölgeye en az 5 dakika kan akımını engellemeyecek şekilde basınç uygulayınız.

    1. Eğer INR değeri 5’in üzerinde ise ilaç almayı bırakın ve hemen doktorunuzu arayın.

    1. Araç içi ve dışı trafik kazaları, kesici delici alet yaralanmaları, darp, yüksekten düşme, şiddetli baş çarpması gibi iç ve dış kanamaya neden olacak durumlarda derhal hastaneye başvurunuz.

Kullandığınız Bazı İlaçlar Coumadin veya Warfmadin ile Etkileşerek INR Düzeyinizi Değiştirebilir!

    1. Eğer pıhtı önler ilaç kullanırken aynı zamanda bir başka ilacı kullanmaya başladıysanız yada kullandığınız bir ilacı sonlandırdıysanız, doktorunuz sizden bir hafta içerisinde yeni bir test yaptırmanızı isteyebilir. Bu testin amacı yapılan ilaç değişikliklerine rağmen INR düzeyinizin aynı kaldığından emin olmaktır. Böyle bir durumda ayrıntılı bilgi almak için doktorunuza başvurunuz.

    1. Eğer bitkisel ilaçlar dahil reçete ile satılmayan ilaç kullanmayı planlıyorsanız eczacınıza pıhtı önler ilaç kullandığınızı belirtiniz, ilaç dozu ve INR değerlerinizi gösteriniz. Ancak bu konuda doktorunuza danışmanın daha sağlıklı olacağını unutmayınız.

    1. Doktorunuz tarafında özellikle reçete edilmedikçe aspirin kullanmayınız.

    1. Ayrıca cataflam, dolorex, kalidren, diclomec, difenak, dikloron, miyadren, voltaren, advil, artril, brufen, dolgit, dolorin, ibu-600, nurofen, profen, siyafen, suprafen, upren gibi ağrı için sık kullanılan ilaçlardan kaçınınız. Ağrı kesici ilaç gerektiğinden parasetamol veya kodein içeren ilaçların kullanılması kabul edilebilir. Bu konuda doktorunuza danışınız. Kemoterapi alırken coumadin başlanan yada coumadin alırken kemoterapi başlanan hastalarda tedavinin ilk birkaç haftası çok dikkatli olunması ve sık sık INR izlemi ile coumadin dozunun ayarlanması gerekmektedir.

    1. Daha pek çok ilaç coumadin ile etkileşime girerek INR düzeyinizi değiştirebilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız önemlidir.

Yiyeceklerinize Dikkat Etmelisiniz!

    1. Beslenme düzenindeki herhangi temel bir değişiklik vücudunuzun pıhtı önler ilaca verdiği tepkiyi değiştirebilir. INR testi aşırı yükselebilir ve beklenmeyen kanamalar olabilir.

    1. Özellşkle K vitamini yönünden zengin gıdalar INR sonucunuzu değiştirebilir. Bunlar brokoli, marul, yeşil lahana, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, karaciğer, yumurtanın sarısı, buğday kepeği ve yulaf gibi tahıllar, kaşar peyniri, soya ve zeytinyağı sayılabilir. Bu gıdaların alınması sağlıklı bşr beslenme için gereklidir ancak aşırı miktarda tüketilmesi INR değerini değiştirebilir. Bu gıdaları düzenli bir şekilde aynı miktarlarda almaya gayret ediniz.

    1. Kırmızı biber, papatya, melek otu, solucan otu, sarımsak, keten tohumu, zencefil, yeşil çay, at kestanesi teke sakalı, kavak tomurcuğu, zerdeçal, aslan kuyruğu gibi bitkiler coumadin gibi pıhtı önler ilaçların etkisini arttırıp kanamaya neden olabilir. Bu konuda dikkatli olunuz.

    1. Herhangi bir diyet uygulamasına gereksiniminiz varsa diyet uzmanınıza da coumadin kullandığınızı belirtiniz.

    1. Beslenme şeklinizde 7 günü aşan sürelerde belirgin değişiklikler olursa INR testi yaptırmalısınız.

    1. Pıhtı önler ilaç kullanırken aşırı alkol almanın da tehlikeli olabileceğini unutmayınız.

Gebelik

    1. Pıhtı önler ilaçlar hamileliğin ilk 3 ayında bebeği etkileyebilir. Gebe kalmayı planlayan ve bu ilaçlardan kullanan kadınlar gebelikten önce bu durumu doktorları ile tartışmalıdırlar.

    1. Pıhtı önler ilaç kullanırken gebe kalmış olabileceğini düşünen kadınlar ise en kısa sürede gebelik testi yaptırıp, sonuç pozitif ise derhal doktoruna danışmalıdırlar.

    1. Pıhtı önler ilaç kullanırken süt vermenin bilinen bir sakıncası yoktur.

HERHANGİ BİR SORUNUZ OLDUĞUNDA LÜTFEN DOKTORUNUZA DANIŞINIZ.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir